Welkom

Bedankt voor uw bezoek aan onze website waarin we graag wat meer vertellen over de traditionele en reguliere vrijmetselarij in en rond Leuven. Tijdens het verder lezen, zal u merken ook de termen maçonnerie en maçon afwisselend worden gebruikt. 

De Engelse constitutie (onze “grondwet”) definieert vrijmetselarij zo: “Freemasonry is a peculiar system of morality, veiled in allegories and illustrated by symbols”. 

Dat roept ongetwijfeld een aantal vragen op, maar met plezier lichten we hier een tipje van de sluier.

Omdat vrijmetselarij een belevingservaring is, kan ze moeilijk onder woorden worden gebracht. Het is in ieder geval een levenshouding, die haar leden aanzet om over zichzelf na te denken: hoe kan ik mezelf als persoon verbeteren op geestelijk en moreel vlak. Wij wensen de wereld mooier achter te laten dan hoe we ze gevonden hebben. Spiritualiteit, ethiek, persoonlijk functioneren en engagement voor de medemens staan in ons genootschap centraal.  

Spijtig genoeg zien velen de vrijmetselarij nog als een geheim genootschap, een politieke drukkingsgroep, en met een anti-klerikale boodschap. De reguliere vrijmetselarij biedt nochtans geen filosofisch systeem, noch psychologische remedie of religieuze optie aan. In ons ‘aanbod’ zitten geen onfeilbare sleutel tot geluk en nog minder magische of mystieke heelmiddelen.

 Maar wie zijn bestaan een andere dimensie wil geven, kan dankzij het bijwonen van onze rituele zittingen, dat streven naar meer vormgeven.  Ver van wereldse beroering en ideologische verschillen -afgesloten van de profane wereld- , vindt u bij ons een kans om in alle rust en sereniteit aan de slag te gaan. Vele bekenden en minder bekenden zijn u voorgegaan.